Zapiekane muszle św. Jakuba

Muszla to element ściśle związany ze św. Jakubem. Jest to jeden z atrybutów charakteryzujących tego świętego. Stała się ona symbolem osób podążających do grobu Jakuba w Santiago de Compostela. Jak on sam, tak też dzisiejsi pielgrzymi mają przy sobie muszlę, a sam szlak wiodący do świątyni jest oznaczony żółtą muszlą. Przez wieki od momentu ogłoszenia miejsca pochówku św. Jakuba, wierni udający się do północno- zachodniej Hiszpanii, zabierali ze sobą muszle, których nie brakowało na wybrzeżach Atlantyku. Były to muszle przegrzebków, stanowiące pamiątkę i dowód odbycia pielgrzymki do grobu św. Jakuba.

Dzisiaj symbol ten jest ogólnie znakiem pielgrzymów a zwłaszcza tych podążających do Santiago de Compostela. Jednakże nie tylko pielgrzymkowy szlak św. Jakuba jest związany z muszlą. Pod podobną nazwą funkcjonuje potrawa, do której przygotowania używa się jednego z owoców morza. Są nimi przegrzebki, do niedawna obce polskiej kuchni, obecnie coraz chętniej przyrządzane i podawane w formie przystawki. Te małże, są cenione nie tylko za smak, ale również za walory zdrowotne. Stanowią bogate źródło żelaza oraz składnik dań funkcjonujących pod nazwą zapiekane muszle św. Jakuba, pieczone muszle św. Jakuba, muszle św. Jakuba zapiekane pod beszamelem lub po prostu małże św. Jakuba.

Do przygotowania zapiekanych muszli potrzeba:
60 g masła
3 duże szalotki
1 pęczek pietruszki
2 rozdrobnione ząbki czosnku
12-15 dużych przegrzebków
Odrobina posiekanego czerstwego chleba lub bułki tartej.
Do tej potrawy potrzebne są całe przegrzebki z muszlami. Jeśli takowych nie mamy, można kupić mrożone a danie zapiec w małych foremkach.

Przygotowanie:
Szalotkę należy pokroić w piórka a pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozpuścić połowę masła, wrzucić pietruszkę i szalotkę a następnie smażyć 2 minuty na małym ogniu. Po ty czasie dodaje się pozostałe masło, a kiedy się rozpuści; czerstwy chleb. Całość należy chwilę podsmażyć. Przegrzebki natomiast ułożyć po 3 szt. w muszli lub foremce, posypać przygotowaną na patelni kruszonką i zapiekać około 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.